Pachetul de Mobilitate I – cum vă poate ajuta Lutz Assekuranz?

„Nimic nu este mai constant decât schimbarea”, spunea filozoful grec Heraclit. Și industria transporturilor se va confrunta, de asemenea, cu numeroase schimbări anul viitor – după cum se știe, o serie de noi reglementări din Pachetul Mobilitate I vor intra în vigoare în 2022. Pentru mulți transportatori, acest lucru va însemna schimbări neplăcute; pentru unii va exista o implicare directă – cu un efect mai mare sau mai mic – în modelul lor de afaceri. 

În cele ce urmează, am dori să analizăm mai îndeaproape trei dintre dispozițiile Pachetului Mobilitate 1 care vor fi valabile începând cu 2022 și care sunt strâns legate de subiectul asigurării de transport (în sens larg). Lutz Assekuranz arată cum poate sprijini transportatorii și evidențiază paralele importante și puncte nevralgice în asigurarea de răspundere civilă a transportatorilor. 

1) Cerința de autorizare începând cu masa maxima de 2.501 kg 

Începând cu 21 mai 2022 toate transporturile transfrontaliere din transportul rutier comercial cu vehicule de peste 2,5 tone sunt supuse autorizării. Deci, ceea ce era deja cazul colegilor din industrie cu camioane mari se aplică acum și companiilor mici de transport. Prin urmare, ele trebuie să îndeplinească cerințele pentru exercitarea ocupației de operator de transport rutier, iar acestea sunt următoarele (scurtă descriere):

a) sa aibă un sediu real și permanent într-un stat membru; 

b) să aibă o bună reputație; 

c) să aibă resurse financiare adecvate și 

d) să aibă competența profesională necesară. 

Al treilea punct (c) presupune ca o întreprindere să își demonstreze capacitatea financiară printr-un certificat stabilit de autoritatea competentă, cum ar fi o garanție bancară sau o asigurare, inclusiv o asigurare de răspundere profesională eliberată de una sau mai multe bănci sau alte instituții financiare, inclusiv societăți de asigurare, sau printr-un alt document obligatoriu, care asigură o garanție personală și solidară pentru întreprindere. În acest sens, Lutz Assekuranz oferă cu succes asigurarea profesională pentru autovehicule, respectiv asigurare CMR de răspundere a cărăușului pentru marfă în timpul transportului, produs pe care îl vinde cu succes ca unul dintre pionierii din acest domeniu din 2009. Echipați cu prime competitive și – așa cum se așteaptă de obicei de la Lutz Assekuranz – cu o acoperire generoasă, clienții Lutz se află în poziția norocoasă de a fi bine poziționați. 

În cazul în care compania dvs. este afectată de această modificare și căutați o soluție de asigurare, sunteți invitați cordial să ne contactați – avem produsul de asigurare (deja adaptat) la dispozitie. 

2) Cabotaj 

Nimic nu s-a schimbat în regulile de bază. Ceea ce este nou este că, dacă volumul de muncă de cabotaj este epuizat (maximum trei călătorii în șapte zile ca urmare a unei intrări încărcate sau maxim un transport în termen de trei zile ca urmare a unei intrări descărcate), trebuie să urmeze o „perioada de așteptare” de patru zile, în timpul căreia, în același „stat membru gazdă”, nu sunt permise alte operațiuni de cabotaj. Noul regulament se va aplica din 21 februarie 2022. 

Transportatorii de mărfuri care efectuează în mod regulat transporturi de cabotaj sunt conștienți de necesitatea urgentă de a respecta prezentul regulament în acest moment. 

De regulă, polițele de răspundere a transportatorului asigură doar „transportul de cabotaj aprobat legal”. Dacă o încălcare a normelor legale (de exemplu, nerespectarea noii perioade de așteptare) duce la o oprire oficială, care ulterior duce la o depășire a termenului de livrare sau, de asemenea, o pierdere a bunurilor din cauza confiscării / expirării, asigurătorii au în mod regulat opțiunea de a refuza acoperirea asigurării în baza condițiilor de asigurare! Deci, se recomandă prudență. 

Aici am dori, de asemenea, să clarificăm o concepție greșită care apare ocazional. Se întâmplă din când în când ca transportatorii să aplice o sancțiune administrativă pentru nerespectarea unui regulament de cabotaj (fie că este justificată sau nu) și, astfel, să facă declarații la asigurarea de răspundere civilă a transportatorului. 

Cu toate acestea, acesta din urmă nu este responsabil pentru astfel de reclamații – se presupune că trebuie să se ocupe de reclamațiile care decurg din răspunderea transportatorului în legătură cu executarea contractului de transport. Acestea sunt cereri de despăgubire în temeiul dreptului privat. 

Asigurarea de protecție juridică, pe care o oferă Lutz Assekuranz în cadrul poliței de asigurare CMR poate fi utilizată pentru sancțiuni (reclamații de drept public) din cauza încălcărilor reglementărilor administrative, dacă aceasta a fost încheiată înainte de apariția prejudiciului.

Mai multe detalii pe lutz.untrr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *